Varje nation har ett intresse av att skydda sina gränser mot intrång från främmande makter. Idag behöver inte krigföringen ske på land utan många gånger räcker det att attackera med missiler och annat som definitivt inte fanns på låt oss säga 1600-talet. Fortfarande är dock krigföring med soldater på land mest effektivt när det gäller att rikta in sig på specifika mål. En missil kan orsaka förödelse där civila och oskyldiga vuxna och barn kan förolyckas. För att ha kännedom om hur moden krigföring går till är det bra att veta hur försvarsmakten agerade förr.
Kungen var överstebefälhavare
Precis som i de allra flesta monarkier så var kungen av Sverige – regenten – den som ledde striderna på plats. I de fall då en drottning regerade så utnämndes istället en ersättare för henne på krigsfältet. Det berodde på att det ansågs oetiskt att låta en kvinna kriga, det var ju exempelvis bara män som blev soldater. Kvinnorna förväntades ta hand om barnen hemma. Varför blev det då så? Jo, män är av naturen mer aggressiva och även tävlingsinriktade. Det beror i sin tur på att hormonet testosteron som styr ens aggressivitet finns i större kvantiteter hos män än kvinnor. Idag får kvinnor göra militärtjänstgöring i Sverige men i många andra länder råder det ännu samsyn om att det är männen som ska kriga.
Det kungen gjorde var att ge order om taktiker och hur förbanden skulle formatera sig. Kungen själv behövde inte strida (då dennes plikt var att leda krigarna). Trots det faktumet var kungen beväpnad och hade även livvakter för att se till att han inte blev fysiskt attackerad av fienden. Kungen kunde även beordra sina mannar att dra sig tillbaka om det var alldeles för uppenbart att fienden var övermäktig.
När lejonet av Norden som Gustav Adolf II kallades för regerade så ansågs hans strategier för sin tid vara mycket lovvärda. Faktum är att den världskände Napoleon Bonaparte lånade en del av hans krigföringsstrategier. I jämförelse med exempelvis Ryssland så var Sverige numerärt sett underlägsna (i form av antal soldater) men ändå så var Sverige att land att räkna med då de hade avancerade vapen för sin tid och då som nu var svenskar ett folkslag som var långa och därmed ofta starkare än andra folkslag.
Vård fanns inte alltid
En stupad soldat på 1600-talet var det oftast mycket synd om. Det fanns ingen tvål som kunde döda bakterier och därmed minska risken för infektion. Att få en pistolkula eller svärd i bålen ledde för de allra flesta till ond bråd död. Däremot kunde ibland lindrigare sår sys ihop precis som idag. Det var bara att göra suturer med hjälp av nålar man använde för klädtillverkning.
Kanoner
Kanoner fanns framför allt på fartyg och kunde ställa till med mycket skada. Kanonkulor stoppades ned i eldrör och sedan antändes det och kanonen katapulterades mot ett objekt (som ett annat fartyg). Vapen som användes var bössor, pistoler, lansar, dolkar, svärd, pilbågar, armborst och hästar kunde även användas för att springa in i folkmassor. Krigföringen var inte lika sofistikerad som idag utan mer brutal men den skulle ändå fungera idag i många fall.